Francja Śladami Specjalności Piekarskich

Wyjazd firmowy do Francji

Francja - To kraj o bogatej tradycja piekarskiej i cukierniczej, gdzie niemalże każdy region szczyci się odrębnymi zwyczajami kulinarnymi.
Na tej wycieczce uczestnicy będą mieli okazje poznać i przybliżyć sobie smak, zapach i różnorodność francuskich wyrobów piekarskich i cukierniczych produkowanych w trzech, wschodnich regionach Francji : Alzacji, Szampanii i Burgundii. A znajda sie pośród nich : Bretzel, Kugelhopf : Fôret Noire, Pain d’épices, Spätzle, różowe ciasteczka z Reims, czekoladowe koreczki z Szampanii,

Francja-wyjazdy-dla-piekarzy
Dzień 1
Zbiórka uczestników. Wyjazd z kraju o godzinie 00.05
Przyjazd w godzinach popołudniowych do Alzacji, do miasta Strasbourga.
Zakwaterowania w hotelu 3* w Strasburgu.
Spacer po starymi mieście i po najbardziej klimatycznej historycznej dzielnicy nazywanej “Petite France”.
Zabytkowe śródmieście Strasburga zostało w 1988 roku wpisane przez UNESCO na listę światowego dziedzictwa kulturowego ludzkości. Centrum miasta znajduje się na swego rodzaju wyspie, otoczonej ze wszystkich stron kanałami. Charakterystyczne dla tej części miasta są zabytkowe, monumentalne budowle, zbudowane z czerwonego piaskowca, z czego najbardziej znana jest zabytkowa katedra Notre Dame, a w niej wciąż działający zegar astronomiczny.
Okolicy nazywana “Petite France”, leżący na przecinających sie kanałami wysepkach, z charakterystyczną zabytkową zabudową i licznymi knajpkami.

Możliwość wizyty w tradycyjnym piwnym browarze produkującym niefiltrowane i niepasteryzowane, lokalne piwo według najstarszych metod ze starannie wyselekcjonowanego chmielu aromatycznego.
Kolacja na miejscu w browarze, w menu: baeckehoffe lub tzw. “tartes flambées” alzackie przypalane zapiekanki na cienkim cieście.
Nocleg w hotelu w Strasburgu.

Dzień 2 Alzacja – Bretzel, Kugelkopf… i coś do pieczenia
Po śniadaniu wizyta w tradycyjnej alzackiej piekarni, nazywanej w dowolnym tłumaczeniu “chleb mojego dziadka”… gdzie syn i wnuk kontynuują tradycje przekazane przez przodków. Degustacja bretzli alzackich.
Potem przejazd Alzackim Szlakiem Winnym.
Alzacki szlak winny to ok. 150-kilometrowa trasa wiodąca pomiędzy pasmem Wogezów a Doliną Renu. To szlak barwny, niezwykle malowniczy z setkami winnic i małych zamków, ruin i samotnych wieżyczek stojących na wzgórzach Wogezów, niezliczona ilość urokliwych wiosek, z mnóstwem malutkich miasteczek z brukowanymi uliczkami, barwnymi ryneczkami i ciągnącymi się nieskończenie wzdłuż uliczek domkami z pruskiego muru.

Przerwa na wizytę i degustacje win alzackich w malej rodzinnej produkcji w jednej z urokliwych alzackich wiosek: Obenai, Ribeauvillé, lub Riguewihr…
Możliwość odwiedzenia jakiegoś większego producenta win, zgrupowanego np. w formie “kooperatywy”: producenta win i alkoholi.
Czas wolny na lunch.

Odwiedziny w jednej z najsłynniejszych cukierni w regionie, u pani Christine Feber, która przekonała już wielu słynnych szefów francuskich i luksusowych hoteli do swoich konfitur oraz wyrobów cukierniczych. Degustacja alzackiego ciasta “kouglof”.
Nasza gospodyni przetwarza nie więcej niż cztery kilogramy owoców jednocześnie w miedzianych kadziach, produkując niedorównujące nikomu przepyszne konfitury, które przekonały już największych szefów kuchni, takich jak Alain Ducasse i Maison Troisgros.

Po drodze możliwość dodatkowego zaprogramowania zwiedzania jednego z największych i najlepiej zachowanych zamków w Alzacji: chateau Haut-Koenigsbourg.
Przejazd do Reims, stolicy Szampanii.

Reims to miasto, w którym koronowani byli królowie Francji, Niektóre zabytki zostały zaklasyfikowane do Listy Światowego Dziedzictwa UNESCO – katedra Notre Dame, pałac Tau, Bazylika Saint Rémi, opactwo Saint – Rémi.
Zakwaterowanie w 3* w centrum miasta. Nocleg i obiadokolacja w hotelu w Reims.

Dzień 3 Szampania – szampan i nie tylko
Po śniadaniu, przejazd do fabryczki produkującej od 1756r. “różowe ciasteczka” z Reims, idealnie pasujące do degustacji słynnych szampanów. Zwiedzanie fabryczki i możliwość zakupu produkowanych tu słodyczy.

Przejazd do jednego z wielu prestiżowych miejsc produkcji szampana: Vrankern Pommery, Taittinger... Zwiedzanie przepięknych piwnic wyrzeźbionych przez Rzymian w kredowym podłożu oraz degustacja szampana.
Czas wolny na lunch w centrum Reims.

Przejazd na południe od Reims, po Szlaku Wina, rejon « Montagne de Reims ».
Uprawa winorośli w tym regionie Szampanii sięga epoki gallo-romańskiej, kiedy Rzymianie posadzili pierwsze krzewy winne.
Krótka przerwa na obejrzenie oryginalnego przypadku architektury lokalnej – Latarni morskiej położonej na morzu winorośli… w Verzenay, gdzie mieści się aktualnie muzeum wina.

Wizyta u małego producenta czekoladek robionych tradycyjnymi metodami, wiele operacji wykonywanych jest właściwie ręcznie.
Przyjazd do Epernay.
Pod miastem leży ponad 200 mln butelek starzejących się w długich na 120 km starych piwnicach, wykutych w kredowym podłożu. Miasto szczyci się bogatą architekturą głównie z XIX wieku. Po pierwsze, majestatyczna “Avenue de Champagne”, – na której mieszczą się siedziby największych Domów produkujacych szampana. Następnie Teatr, Ratusz, Notre Dame, brama St Martin (jeden z najstarszych zabytków Epernay (XVI w.), ...
Wizyta i degustacja szampana w firmie Moet et Chandon albo Mercier w Epernay. Frimy tez szczycą sie posiadaniem jednych z największych piwnic w regionie (okolo 20km piwnic). Do tego stopnia, że u Mercier, wizyta odbywa sie nawet małym podziemnym pociągiem.

Przejazd do Burgundii, do Beaune.
Beaune jest winną stolicą Burgundii. Mieszkańcy zadbali o utrzymanie średniowiecznego charakteru miasto - kamienne domy, brukowane ulice, stare latarnie tworzą specyficzny nastrój.
Zakwaterowanie w hotelu 3*. Nocleg i obiadokolacja w hotelu w Beaune.

Dzień 4 Burgundia – Dijon i pierniki burgundzkie
Po wczesnym śniadaniu grupa będzie mogła odwiedzić małą lokalną piekarnię.
Potem wyjazd w kierunku Dijon.
Zwiedzanie fabryczki produkującej pain d’epices – tradycyjny piernik Burgundzki.
To rodzinny biznes, który jako jednen z niewielu szczyci się ponad 200 latami istnienia. Goście docenią połączenie szacunku dla tradycji i innowacji. Fabryczka ta daje głębokie poczucie intymności gdyż pracują po staremu, ale najnowsze maszyny przypominają nam, że jesteśmy w XXI wieku.

Przejazd do centrum Dijon i czas wolny na lunch.
Z Dijon w drodze powrotnej do Beaune przejazd po winnicach, poprzez Szlak Winny: « Route des Grands Crus”.
« Cote de Nuits » jest to jedna z najbardziej prestiżowych okolic produkujących wina w Burgundii, tworząca tzw. Złote wybrzeże razem z następującą zaraz po niej Côte de Beaune. Nazwa ta przyjeła się dla całego departamentu, od koloru, jakie przyjmują zbocza winorośli jesienią. Winoroślą, wyraźnie zorientowane na wschód, zajmują około 1.500 ha na długości ok. 20 km i szerokości rzadko przekraczającej 800 metrów, a czasem jedynie 200 lub 300 metrów. Najbardziej znanymi i najwyżej cenionymi apelacjami Côte de Nuits są tzw. Grands Cru np. Clos de Vougeot, Romanée Conti, Le Ruchottes Chambertin, etc. W całej Burgundii jest 33 apelacji Grands Crus, z czego aż 24 są produkowane w tej okolicy.

Wizyta u małego producenta Burgundzkich win, jednej ze starannie wyselekcjonowanych winnic, gdzie wina będą proponowane do degustacji razem z małymi słonymi ciasteczkami nazywanymi “gougeres”. Sa to słone, serowe ptysie idealnie pasujace do degustacji Burgundzkich win.
Kontynuacja drogi w kierunku Vougeot ze słynnym zamkiem “Clos de Vougeot”, miejscem gdzie mnisi Cystersi po raz pierwszy produkowali Burgundzkie wina, a w którym dziś znajduje się siedziba bractwa “Chevaliers du Tastevin”.
Powrót do Beaune.
Obiadokolacja w dobrej restauracji w centrum Beaune proponującej na przystawkę wyśmienite ślimaki po burgundzku.
Nocleg w hotelu w Beaune.

Dzień 5
Po śniadaniu wyjazd z Francji.
Franca-wycieczki-dla-piekarzy

CENA OBEJMUJE:
- przejazd autokarem z klimatyzacja, wc, video
- opiekę pilota
- ubezpieczenie NNW I KL TU Allianz
- 4 noclegi w hotelach 3* (1 w Strasburgu, 1 w Reims, 2 w Beaune)
- 4 śniadania I obiadokolacje
- wizyty kulinarne I degustacje zgodnie z programem
- opieka lokalnego przewodnika

OPCJA gratis : proponujemy dodatkową zabawe w QUIZ, grę ze ZNAJOMOŚCI SPECJALNOŚCI PIEKARSKICH I CUKIERNICZYCH FRANCJI. Proponujemy koncepcje książeczki z formularzem pytań dotyczących specjalności odkrywanych przez uczestników w czasie wycieczki. Na koniec wyniki zostaną ogłoszone i osoba z największą liczbą punktów zdobędzie nagrodę: koszyk ze specjalnościami regionalnymi.

To jest jedynie przykładowa oferta.
Każdy program wyjazdu firmowego może być dowolnie modyfikowany.
Skontaktuj się z nami. Prześlemy więcej ofert wycieczek lub wyjazdów incentive travel, które były robione dla innych firm. Na tej podstawie będziemy mogli też ułożyć programu wyjazdu integracyjnego zgodny z Waszymi oczekiwaniami.

Zajmujemy się kompleksową obsługą wyjazdów firmowych. Jesteśmy doświadczonym organizatorem wyjazdów dla firm. Profesjonalnie organizujemy wycieczki firmowe i incentive travel w różne miejsca na świecie. Skontaktuj się z nami i powiedz w czym możemy Ci pomóc.