Francja Śladami gastronomii francuskiej

Wycieczka firmowa do Francji

Francja - To kraj wprost stworzony dla najbardziej wymagających hedonistów, wyrafinowane posiłki, wielowiekowa historia i tradycja winiarska…
Na tej wycieczce uczestnicy będą mieli okazje poznać w lekkiej i przystępnej formie różnorodność dań regionalnych, ale i nie tylko... w dwóch regionach Francji słynących z produkcji winiarskiej: Szampanii i Burgundii. A znajdą się pośród nich : ślimaki, ostrygi, małże, wołowina po burgundzku, różnorodne sery: chaource, epoisse, …

Szampania-wycieczki-firmowe
Dzień 1 Szampania
zbiórka uczestników i wyjazd do Francji o godz. 00.05.
Przyjazd w godzinach popołudniowych do stolicy Szampanii, do miasta Reims.
Zakwaterowania w hotelu 3* w historycznym centrum miasta.
Spacer po mieście i możliwość zwiedzania największego zabytku Reims: katedry, w której koronowani byli królowie Francji.
Niektóre zabytki w Reims zostały zaklasyfikowane do Listy Światowego Dziedzictwa UNESCO – katedra Notre Dame, pałac Tau, Bazylika Saint Rémi, opactwo Saint – Rémi.
Kolacja ze specjalnościami regionalnymi w restauracji, a w menu: “potée champenois”, lub “andouillete de Troyes” (kiełbasa z flaków), szczupak, etc.
Nocleg w hotelu w Reims.

Dzień 2 Szampania i jej stolica Reims
Po śniadaniu wizyta na bardzo klimatycznym, lokalnym ryneczku mieszczącym się w starych, ze smakiem odnowionych halach i obserwacja różnorodności produktów spożywczych oraz systemu ich bezpośredniej dystrybucji.
Następnie wizyta w lokalnej tradycyjnej piekarni. Degustacja kilku produktów piekarskich.
Czas wolny na obiad w centrum Reims.

Przejazd na południe od Reims, po Szlaku Wina, rejon « Montagne de Reims ».
Uprawa winorośli w tym regionie Szampanii sięga epoki gallo-romańskiej, kiedy Rzymianie posadzili pierwsze krzewy winne.
Krótka przerwa na obejrzenie oryginalnego przypadku architektury lokalnej – Latarni morskiej położonej na morzu winorośli… w Verzenay, gdzie mieści się aktualnie muzeum wina.
Zwiedzanie małej hodowli ślimaków, z degustacja ślimaków w muszelkach.

Przejazd na zwiedzanie jedynej w swoim rodzaju destylarni lokalnej Whiskey SINGLE MALT.
Założyciel tej nietypowej destylarni, Thierry Guillon, enolog, zaprasza do odkrywania tajemnic destylacji i starzenia whiskey. Poznasz trochę szaloną historię tego domu i historię odkrycia źródła czystej wody nieopodal, która daje niezrównany smak słodowi będącym bazą do produkcji whiskey. Możliwość poznania etapów produkcji, procesu transformacji jęczmienia w bursztynowy, cudownie pachnący alkohol. Dowiesz się o podwójnej destylacji i starzeniu w dębowych beczkach z najsłynniejszych winnic francuskich. Na koniec, w ciepłej atmosferze starego myśliwskiego domu sprzed 400 lat, goście posmakują „single malt whiskey” z regionu Montagne de Reims... Wszystko z umiarem oczywiście.

Powrót do Reims. Obiadokolacja w tematyce owoców morza: ostrygi, małże, krewetki…
Nocleg w hotelu w Reims.

Dzień 3 Szampania – szampan i nie tylko
Po śniadaniu, przejazd do fabryczki produkującej od 1756r. “różowe ciasteczka” z Reims, idealnie pasujące do degustacji słynnych szampanów. Zwiedzanie fabryczki i możliwość zakupu produkowanych tu słodyczy.
Przejazd do jednego z wielu prestiżowych miejsc produkcji szampana: Vrankern Pommery, Taittinger... Zwiedzanie przepięknych piwnic wyrzeźbionych przez Rzymian w kredowym podłożu oraz degustacja szampana.
Czas wolny na lunch w centrum Reims.

Francja-Burgundia-wyjazdy-firmowe
Przejazd do Burgundii, do Beaune.
Beaune jest winną stolicą Burgundii. Mieszkańcy zadbali o utrzymanie średniowiecznego charakteru miasto - kamienne domy, brukowane ulice, stare latarnie tworzą specyficzny nastrój.
Zakwaterowanie w 3* w centrum miasta. Nocleg i obiadokolacja w hotelu w Beaune.

Dzień 4 Burgundia – KRAINA GASTRONOMII
Po wczesnym śniadaniu grupa będzie mogła odwiedzić mała lokalną piekarnię.

Potem wyjazd w kierunku Dijon poprzez Szlak Winny: « Route des Grands Crus”. W okolicach Nuits-Saint-Georges, zwiedzanie produkcji likieru i alkoholowych kremów z czerwonych owoców (czarnej porzeczki, malin, agrestu), a następnie degustacja lokalnych produktów.
« Cote de Nuits » jest to jedna z najbardziej prestiżowych okolic produkujących wina w Burgundii, tworząca tzw. Złote wybrzeże razem z następującą zaraz po niej Côte de Beaune. Nazwa ta przyjeła się dla całego departamentu, od koloru jakie przyjmują zbocza winorośli jesienią. Winorosla, wyraźnie zorientowane na wschód, zajmują około 1.500 ha na długości ok. 20 km i szerokości rzadko przekraczającej 800 metrów, a czasem jedynie 200 lub 300 metrów. Najbardziej znanymi i najwyżej cenionymi apelacjami Côte de Nuits są tzw. Grands Cru np. Clos de Vougeot, Romanée Conti, Le Ruchottes Chambertin, etc. W całej Burgundii jest 33 apelacji Grands Crus, z czego aż 24 są produkowane w tej okolicy.

Dla porównania, możliwość organizacji wizyty u małego producenta likierów i konfitur, metodami tradycyjnymi tzw : « fermy czarownych owoców ».
Powrót do Beaune i czas wolny na lunch.
Po południu wizyta w rodzinnej firmie, (niezależnej od wielkich koncernów światowych przemysłu spożywczego) produkującej musztardy burgundzkie.

Następnie przejazd na wizytę i degustacje win u małego producenta Burgundzkich win, jednej ze starannie wyselekcjonowanych winnic.
Sugestia na samodzielne zwiedzanie Hotel-Dieu (Hospices de Beaune).
Przepiękny zabytek, zbudowany przez Nicolas’a Rolin, średniowieczny szpital dla biednych. Jeszcze do niedawna pełnił swoje pierwotne przeznaczenie, ostatni pacjent opuścił szpitalne łóżko dopiero w 1971 roku. W środku znajdują się interesujące ekspozycje ukazujące sposób funkcjonowania szpitala, szczególnie zachwyca dziedziniec ozdobiony pięknym, typowo burgundzkim krużgankiem oraz Sala Chorych z kaplica.

INNA OPCJA NA POPOŁUDNIE – trochę ruchu: odkrywanie ścieżek rowerowych prowadzących przez słynne pola winorośli i przepiękne tradycyjne miasteczka. Około 10km-15km na rowerach (w jedną stronę), z Beaune to Meursault albo Puligny Montrachet.
Obiadokolacja w dobrej restauracji w centrum Beaune proponującej na przystawkę wyśmienite ślimaki po burgundzku.
Nocleg w hotelu w Beaune.
Dzień 5
Po śniadaniu wyjazd z Francji.

CENA OBEJMUJE:
- przejazd autokarem z klimatyzacja, wc, video
- opiekę pilota
- ubezpieczenie NNW I KL TU Allianz
- 4 noclegi w hotelach 3* (2 w Reims, 2 w Beaune)
- 4 śniadania I obiadokolacje
- wizyty kulinarne I degustacje zgodnie z programem
- opieka lokalnego przewodnika

OPCJA gratis : proponujemy dodatkową zabawe w QUIZ, grę w POSZUKIWANIE KULINARNYCH SKARBÓW FRANCJI. Proponujemy koncepcje książeczki z formularzem pytań dotyczących specjalności odkrywanych przez uczestników w czasie wycieczki. Na koniec wyniki zostaną ogłoszone i osoba z największą liczbą punktów zdobędzie nagrodę: koszyk ze specjalnościami regionalnymi.

Zajmujemy się kompleksową obsługą wyjazdów firmowych. Jesteśmy doświadczonym organizatorem wyjazdów dla firm. Profesjonalnie organizujemy wycieczki firmowe i incentive travel w różne miejsca na świecie. Skontaktuj się z nami i powiedz w czym możemy Ci pomóc.